DNB en AFM geven interpretatie over crowdfunding

Alternatieve geldbron mkb komt maar moeilijk van de grond

Zo kopt Het Financieel Dagblad op koninginnedag. Een van die alternatieven is Crowdfunding. Nog klein in omvang, maar wel enorm snel groeiend. De toezichthouders DNB en AFM willen voorkomen dat je je geld inlegt en niet goed weet wat de risico’s zijn, dat is ook hun taak. Daarom duurt het even voordat de regelgeving hierop is afgestemd. Wel goed dat DNB en AFM hun interpretatie en advies hebben gepubliceerd: Wat is crowdfunding, waar zou je op moeten letten voordat je geld inlegt:
http://www.afm.nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2013/mei/crowdfunding.aspx

Wat als de bank het krediet opeist?

Wat zegt de rechter? Bank mag krediet stopzetten, maar dat moet weloverwogen!

Een recente uitspraak van de rechter is in de lijn met eerdere jurisprudentie. Indien het voortbestaan van een onderneming op het spel staat kun je echter beter voorkomen dat je een tijdrovende en kostbare gang naar de rechtbank maakt. Zorg dat je in gesprek blijft met de bank en wees transparant over het probleem richting je financier. Vind je dat moeilijk? Schakel een specialist in!

Lees verder

Geen geld meer om te investeren?

Stel het is een feit dat jouw onderneming geen winst maakt in 2012.

De waarneming van de bank is dat het niet goed gaat met het bedrijf. De bank besluit de risico-opslag te verhogen en eist extra aflossingen om de schuldenpositie terug te brengen.

Jouw waarneming als ondernemer is dat de kern van het bedrijf gezond is. Dat je minder rendabele activiteiten aan het afstoten bent en oud zeer hebt opgelost. Goed ondernemerschap.

Je wilt nu weer aan de slag met new business om de omzet weer een impuls te kunnen geven, de huidige kredietfaciliteiten heb je daar ook voor nodig.

Waarom begrijpt de bank dit niet? Zij willen toch ook dat het mij als ondernemer goed gaat?

Lees verder